Monday, December 19, 2011

sweet and sour of life

The weekend went off..

Today was the final Monday in our semester 1 since next week will be our revision week (study week). There was a Monday blues as usual when every one came to class with laziness and sleepiness. Same goes to me. I felt so sleepy like I didn't sleep anymore at the night plus with the moody mode -_- We have been given our mid-term results and mine was just moderate. I've got band 4 (writing), 6 for reading as well as speaking. I definitely not satisfied with my own performance in writing! seriously it was like I do not improve anymore since I have learned English for months >.< Anyhow, every dark cloud has a silver lining. I still have chances to improve more before the final one which is will be on 29 Dis 2011.

Here is what had happened during the hectic weekend ;) . I've spent my weekend with my brothers, sisters and 5 naughty - hyperactive nephews. Also, 2 my sister in law's sibling who are very nice to me. We went to Melaka on Saturday to attend for wedding ceremony of my bro's friend. My first time to be in Melaka and the most thing that fascinated me is the mosque which situated nearby the sea. So serene and full of tranquility. The air are so fresh with very peaceful wind blowing slowly from the sea. What a wonderful scenery ! We prayed and rested there for a while before starting to travel around the city. Actually, we were came out with sudden plan which is going to Mahkota Parade Mall. Since it was a weekend so can u imagine how busy is it. Even the parking lot itself were full and after searching any empty parking for about half an hour, we managed to find it on the 8th floor. Yes, our cars were in the 8th floor !

It was quite hard to 'window shopping' with very hyperactive boys. They were always, run and run and it required us to be more alert about them. Yes, so tired handling with them but still it makes our travel meaningful :) I just bought a present for the class farewell party this Friday since there were one gift shop which have so many choice of gifts and the price also affordable. Late in the evening, we returned to KL and had our dinner at Sate Kajang. Well, well I ate as much as I can since this chance is only once in the blue moon! :D

Safely arrived at Ampang where we were stayed at night. There was nothing else I want to do except SLEEP. And, tomorrow our plan is going to Low Yat , early in the morning. >.<
Even the 2 days were full of out door activities and totally different with my routine every weekend (which is just stay at room and sleep ;p *study*) , I enjoyed the moment so much. At least it released my pressure and stress. Alhamdulillah.

Talking about the stress make me reminded of one thing which had been happened to me the day before the weekend. It was Friday when I have my pre-test for speaking. The test was going well. But, the news after that had broke my happiness. I accidentally asked the admin in Gombak about my course for the next sem, and I have been told by them that, my course (optometry) will not be open for new intake during the Feb intake (sem 2). Which means that even if I pass the EPT exam, I still have to wait until September to enter Kulliyyah. And, the saddest thing is, I have to register in Gombak again for next semester. Once I knew it, I felt like..Oh my God..what should I do... :'( *cry*

Up till now, the news still haunted my mind. Need to think what is the best solution. Maybe there is something else I can do, but still It was like disappointing and depressing :'(

Anyhow, I have to stay calm until I finish my exam. 10 days to go for the final exam. And hopefully I will not lose the spirit to keep struggling for my study. By hook or by crook, I have to enter the Kulliyyah and end my study successfully ! Only to Allah, we seek for help and May Allah show us to the right path...ameen.

The life is always full of sweetness and bitterness. Right?

End.

Tuesday, December 13, 2011

hati dan mati

Hati yang mudah tersentuh bila melihat babak-babak sedih di depan mata. Hati juga senang untuk merasa sebak jika mengingatkan pada peristiwa-peristiwa lampau yang menyayat hati. Air mata pula tanpa segan silu mengalir bila melihat insan lain bersedih dan menangis. Apakah punca semua ini? hati wanita terlalu rapuhkah? atau sememangnya fitrah perempuan itu begitu?

Beberapa minggu yang lepas aku dikhabarkan dengan berita yang amat-amat menyentap hati. Berita sebuah kematian adalah satu berita yang menyedihkan, lebih-lebih lagi apabila terjadi kepada insan yang dekat dengan kita. Suami Madam (salah seorang guruku di UIA) meninggal dalam kemalangan jalan raya. Meninggalkan isteri dan anak-anak yang masih kecil, belum mengerti akan hakikat sebuah kematian. Madam sangat baik dengan kami, pelajar-pelajarnya dan beliau selalu bercerita tentang keluarganya, tentang suaminya. They are such a very happy family. Walaupun aku baru sahaja bertemu dengan Madam, tapi aku sangat kagum dengannya. Dia sangat tabah dan positif. Agak terkilan kerana disebabkan peristiwa itu, Madam akan bercuti lama dan kelas kami mendapat guru baru. Rindu sangat pada Madam. Semoga Allah permudahkan urusannya dalam meneruskan hidup bersama anak-anak. Ameen.

Bila terjadi peristiwa begini, bermacam-macam fikiran datang. Rasa pilu dan sebak sangat mengingatkan kehilangan tiba-tiba insan tersayang. Ditambah lagi dalam masa yang amat-amat kritikal-anak anak sedang membesar dan sebagainya. Tapi, sungguhpun apa sekali tanggapan kita, Allah itu Maha Mengetahui dan Maha Adil terhadap hamba-hambaNya. Pasti ada sesuatu yang lebih indah dalam perancanganNya bagi setiap musibah. Peringatan besar juga buat diri, yang mengingatkan bahawa mati itu pasti, dan tiba-tiba akan datang tanpa isyarat bila saatnya tiba. Semoga matiku mati yang baik, sebaik-baik pengakhiran..

Banyak sangat lagi impian dalam hidup yang belum betul-betul dapat aku kecapi. Sering tertanya-tanya, sempatkah? Wallahu'allam...indahnya hidup andai segalanya diserahkan bulat-bulat hanya pada Dia. Dapat atau tidak, hati tidak kecewa, malah bertambah-tambah rasa redha dan keimanan pada Nya. Subhanallah, indahnya jika hati ini seperti itu...<3

Harapan dan doa yang tidak akan pernah putus..



~_^

'A Blessing In Disguise'

Once I saw this idiom, I knew nothing what is the meaning. But, when my Sir explained it, I just smiled and undoubtedly, I love this quote :)

Meaning : A situation when it looks bad but actually in a way it is good for you.

I failed to finish my study in Medicine. Yet, I still have my chance to study 1/10 (maybe) about Medicine. I failed to be a doctor. Yet, I still believe that one day I will be a good Doctor.

I've never got exactly what I want in my life. Yet, Allah still give me the best, more than what I admired. Even, sometimes I felt this life is so unfair, I knew that every single thing happened with reasons. If the reasons is not yet revealed now, it will be soon, in the future.

Please heart, be thankful and grateful in whatever difficulties you face. Remember, you are never alone..

~

Wednesday, November 23, 2011

eXam ^_~

Bismillah...

Assalamu'alaikum w.b.t.

Alhamdulillah, kepala berasa sedikit ringan pada hari ini jika dibandingkan dengan semalam. Terasa lapang untuk menyelesaikan segala tugas-tugas yang tertangguh. Hari Jumaat ini bersamaan 25 Nov 2011 saya akan menduduki peperiksaan mid-term English course, for reading and writing. Exam pertama setelah bergelar pelajar kembali dan agak risau untuk berhadapan dengannya. ^^ Dan sesungguhnya 2 minggu ini Madam asyik rotate kelas dengan suruh buat report and jawab soalan je banyak-banyak sampai kepala pun naik pening! -_-

Teringat pula kata-kata Madam ketika kami mengeluh dengan latihan yang datang bertalu-talu. ' Hello, are you going to stay in celpad for the rest of you life?' Hehe. 'Of cause not, we want to exit to our Kulliyyah~' :) Tajam betul, tapi sangat memberi motivasi dan semangat! Bila dah dekat-dekat nak exam ni, seringkali jugalah asyik teringat pada apa yang berlalu dahulu. Ya Allah, semoga dijauhkan dari mengulangi kesilapan yang sama, semoga kali ini segalanya berjalan dengan lancar dan baik sebagaimana yang Engkau Tetapkan. Ameen. Doa ini lah yang sering kali diulang-ulang dalam hati ini. Masa masih ada untuk membaiki segala kesilapan dan menyempurnakan segala kecacatan. Semuanya bergantung kepada diri sendiri untuk 'nak' atau 'taknak'. Ya, saya mesti 'NAK' ;)

~
2 minggu kebelakangan ini asyik mimpi orang-orang jauh je. ^^ Semoga semoga baik-baik saja di kejauhan sana..
~
Cairo sedang bergolak sempena pilihanraya tidak lama lagi, semoga rakyat Mesir dan sahabat-sahabat yang berada di sana mendapat perlindungan dari Yang Maha Pelindung. Semoga akan menang mereka yang berada di jalan kebenaran, dan hapuslah segala puak kejahilan. Ameen Ya Rabb.
~
Good luck orang nak exam, bittaufiq wannajah :)

Tuesday, November 15, 2011

Doa Dhuha

Ya Allah,
Sesungguhnya waktu dhuha itu dhuhaMu
Kecantikannya kecantikanMu
keindahannya keindahanMu
kekuatannya kekuatanMu
kekuasaannya kekuasaanMu
perlindungannya perlindunganMu

Ya Allah,
jika rezeki masih di langit turunkanlah
jika di bumi keluarkanlah
jika sukar permudahkanlah
jika haram sucikanlah
jika jauh dekatkanlah

berkat waktu dhuha
kecantikanMu
keindahanMu
kekuatanMu
kekuasaanMu

Limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan
kepada hamba-hambaMu yang soleh

Ameen Ya Rabb..

Tuesday, November 1, 2011

Entry 2 Nov

Assalamu'alaikum w.b.t.

"Tempat jatuh lagikan dikenang, inikan pula tempat tumpah kasih dan cinta"

Mungkin kata-kata di atas amat sesuai dengan jiwaku. Sepanjang hari ini asyik teringat-ingat, terbayang-bayang akan sebuah latar tempat yang suatu masa dahulu pernah aku menghuni di dalamnya. Rindu pada suasananya, rindu pada insan-insan yang berada di sana. Segalanya datang tanpa diundang. Hari ini 1 Nov 2011 yakni genap satu tahun aku meninggalkan tempat pengajianku yang sebelum ini. Peristiwa itu sudah berlalu setahun yang lepas tapi ianya bagaikan semalam. Cepat sungguh masa berlalu.



Dari perlembahan Nil ke taman ilmu dan budi, dari Cairo ke Gombak. Subhanallah, perancanganNya cukup indah. Betapa ujian-ujian yang datang sememangnya menjadi bekalan buat diri. Jujurnya, sejurus sahaja pulang ke Malaysia, aku melalui jalan yang cukup payah untuk tiba ke saat ini. Pelbagai 'unexpected thing' berlaku yang mana amat mencabar keteguhan hati. Namun, apa yang mampu aku katakan, benarlah bahawa pengalaman itu adalah guru terbaik untuk terus hidup. Alhamdulillah, segalanya dapat dihadapi walau terkadang tekanan itu datang bertimpa-timpa sehingga tidak mampu untuk berkata-kata!.

Cobaan-cobaan yang datang adalah untuk membina sekeping hati. Apabila kita telah pernah menghadapi sesuatu yang amat sukar, apalah sangatkan dengan 'kesusahan yang sedikit' yang kadang-kadang Allah datangkan untuk mengingatkan pada yang lupa. Syukur sentiasa, moga-moga tidaklah kita dilekakan dengan perjalanan hidup yang terlalu 'relax' dan mudah yang semakin membuat kita hanyut dan lalai. Nauzubillah. Pelihara kami Ya Allah.

Cerita ini bukanlah untuk menggambarkan betapa hebatnya aku kerana mampu untuk bertahan sehingga kini, tetapi hanyalah sebagai satu perkongsian buat jiwa-jiwa yang mungkin sedang ketandusan semangat untuk meneruskan sebuah perjuangan. Jangan mudah berputus asa, walaupun terkadang kita merasakan dunia bagai gelap gelita. Jangan mudah menyerah kalah, walaupun terkadang kita merasakan tiada lagi harapan buat diri. Cahaya akan kembali menyinari hidupmu, dan harapanmu pasti akan subur kembali seandainya kamu redha dan yakin pada ALLAH.

Aku masih belum kalah, dan tidak juga sudah menjadi seorang pemenang! Tetapi cukuplah untuk mengatakan bahawa hati ini amat bersyukur dengan apa yang telah dilalui kerana ia mengajar aku ilmu kehidupan yang tidak bisa aku temui dari kitab-kitab kuliah. Perjalanan ini masih jauh, dan proses pembelajaran ini akan berterusan hingga ke hujung nafas terakhir. Semoga Allah permudahkan dan kurniakan kejayaan di dunia dan akhirat. Insya-Allah.

Mohon doa dari semua. :)

p/s : peribahasa di atas telah diubahsuai dari yang asal.



Monday, October 31, 2011

Positive Thinking

Assalamu'alaikum w.b.t.

I wish all of you are in the best health and high islamic esteem ;) . Time run so fast! and I am now in my 8th week attending English class in CELPAD. Alhamdulillah, I've learn more, so many mistakes and errors everywhere~ and I will improve it before the exam begins.
Today, I wanna share what I have done for my assignment during week 6th. Madam just graded it, ermm..not so good but I'm satisfied with the comments :)

The assignment was about listening to a song by Selena Gomez entitle 'Who says'. Sincerely, it was my first time knowing and listening to that song. Pretty good and I like it. I am not going to attach the song here because I am really sure that everyone can easily googling it ;) . But, I'll share the lyrics and also my opinions about it.

------------------------------------------------------
I wouldn't wanna be anybody else, hey
You made me insecure, to me I wasn't good enough
But who are you to judge
When you're a diamond in the rough

I'm sure you got some things
You'd like to change about yourself
But when it comes to me
I wouldn't want to be anybody else

I'm no beauty queen, I'm just beautiful me
You got every right to a beautiful life, come on

Who says, who says you're not perfect
who says you're not worth it
who says you're the only one that's hurting
Trust me that's the price of beauty
Who says you're not pretty
who says you're not beautiful, who says?

It's such a funny thing
How nothing's funny when it's you
You tell 'em what you mean
But they keep whitin' out the truth

It's like the work of art
That never get to see the light
Keep you beneath the stars
Won't let you touch the sky

I'm no beauty queen, I'm just beautiful me
You got every right to a beautiful life, come on

who says you're not star potential
who says you're not presidential
who says you can't be in movies
Listen to me, listen to me

who says you don't pass the test
who says you can't be the best
who said, who said?
would you tell me who said that, yeah
who said
--------------------------------------------

1) The song 'Who says' by Selena Gomez is mainly about positive thinking. Believe in yourself that you are also the best and perfect one. After listening that song, I felt more motivated and realized that actually every one is Unique and have their own potential. Be yourself in whatever situation you will face. Take every criticism as the precious lesson and improve to be the best.

2) Yes, I like that song smile And yes, for sure there are other songs which help to motivate me when I am down. They are song by Dima Bilan (Believe Me) and one more is InshaAllah by Maher Zain.

3) Yes, I agree that people can be successful when they only think positively about themselves.

4)

People can be successful when they only think positively about themselves. When they have positive thinking, automatically it will be a good cure to their mental and physical. Every difficulty in their life, they can face it wisely and be patient to solve any problems. They believe that every obstacles and failures are as a lesson for them to learn more about real life. In comparison, people who always think negative will feel bad and depressed. With that, they cannot enjoy and manage their life well. In addition, negative thinking’s person will fail in whatever they done. As a conclusion, we should avoid to just look at negative side of ours, but try to improve the positive side to make it more significant.

Madam : 89%


p/s : BEWARE (the straight line means, the sentence or word is not correct) I'll ask madam about it ;p
p/s : well, thinking positive is essential for our psychology and physical health ;)

Tuesday, October 25, 2011

Sincere and Love

Last class with Mr. I, I was asked by him one interesting question.

'What is the most sincere thing you have done in your life?'

I was startled. Speechless for a while, try to find one suitable and logic answer. I didn't know why, but that question make me felt guilty. I didn't know, or even cannot think about anything I have done is considered as 'sincere'. It doesn't mean that , I haven't had a sincere heart in doing something, but it more than I didn't know about it. How can one action or behavior is considered 'sincere'?. How to grade it?

Then, my teacher explain more. When you feel like you doesn't regret or rely on any reward after doing something good, it is Sincere. And, I deeply thought about that. One by one the scene of memory appeared in my mind. Well, finally I knew that, actually I've done it.

Some one once said, Love the work that you have to do, with that you will be happy working on it. Love the course which destined to you, then you will be happy studying and struggle to success. Hopefully, my love to Optometry will last forever and i'll be happy to be an optometrist soon! ;)

------------------------------
Assignment for this week (7th week) was writing an essay. For me, the question was quite tough and difficult. It was about Agriculture Sector in development of country. I am so worried on how to write that essay, I felt like I didn't have any idea about it. So stressed!. Then, I googling, and read more, and more to get some information about it. Finally, on the last date, I manage to write it well. Alhamdulillah, successfully submitted but not graded yet! I wish..the ranking will go up. ^-^

Thank you for that someone, who keep motivated me to write again, and again ;)

Sunday, October 16, 2011

Ya Lathiff

Malam yang redup lagi nyaman. Malam yang penuh dengan hamparan bintang-bintang di angkasa raya. Bibirku merekah senyum melihat keindahan malam yang sunyi lagi mendamaikan.

Tiba-tiba, telinga menangkap pada satu suara yang menggetarkan jiwa. Jantung melompat-lompat bagai mahu keluar berlarian. AHH! tidurku terganggu lagi...! :'(

Ya Allah,
seandainya ujian sekecil ini adalah demi menguji sabar sekeping hati,
sabarkanlah hatiku, sesabar sabarnya..

Aku bimbang,
andai ledakan amarahku akan meletus..
dan lebih akan melukai yang lain..

Kerana,
hatiku sendiri pun, aku takut untuk disakiti!

Ya Lathiff..
[Allah SWT Yang Maha Lemah Lembut, mendorong seseorang selalu bersikap halus kepada orang lain dan prihatin dengan perasaan oang lain]

Friday, October 14, 2011

My Little Princess :)

Last Thursday, Madam asked us to bring any picture to her class. So, I brought one. The picture which always with me, in my diary. For the first half an hour in the class, Madam taught us about 'conditional (If)' . Conditional is one of the grammar rule in English. Interesting. I though there are nothing else we have to do after that, but it was just a dream~. Madam gave an order to us to write a poem using Conditional regarding to our picture. Gosh! so hard and tough. We are given 20 minutes to write up a poem. And, here is mine ;). Not so nice but, quite good for the first timer like me :D. Have fun!

---------------------------------------------------------------------

My Little Princess :)

You are gentle, soft like the falling flower petals,
You are calm, untouched like a droplet of water,
You are my little princess..

If hundred years passing by without you,
My strength will gone,
If the day are getting hard for me,
Your beautiful smile bright me up..

If you cry every night,
That crying voice is like my melody,
If I can hold your hand now,
I will held it tightly in my hand..

If I had hugged you that gloomy day,
I would never felt this pain anymore..

Now, you are far away,
No crying, no giggling,
Just silent and sorrow..

If I had the power to turn back,
I would never leave you..

Because,
You are the only princess I have..

----------------------------------------------------------------------------

p/s - This is the original poem without any correction ;)
- I feel like, writing a poem is so relax and wonderful!
- My little princess, is my cute niece ^^ but, my classmate said, she is just like me :D

Thursday, October 13, 2011

kita 'serumpun' ?

Assalamu'alaikum w.b.t.

Alhamdulillah, akhirnya tercipta juga ruang untuk menulis pada hari ini setelah rasanya sudah lama tidak menitipkan kata. Sebetulnya memang sudah menanam azam untuk lebih kerap mencoret di sini, berkongsi perjalanan sebuah kehidupan, yang 'baru', bertukar menjadi identiti yang serba baru dan 'muda' :p.

Pada minggu lepas, aku sempat menghadirkan diri dalam satu program yang pada hemat ini amat mengujakan dan istimewa sekali. SERUMPUN 2011, (Seminar Penulisan Putra Putri Nusantara) sempena Convest '11 IIUM. Lebih hebat lagi apabila pengisian semuanya dari penulis-penulis terkemuka Indonesia dan Malaysia. Ustaz Habib yang terkenal dengan KCB, Mbak Asma Nadia yang sebelum ini langsung tidak kedengaran namanya tetapi merupakan penulis muda yang hebat dan kental. Mbak Helvi yang sangat bersemangat waja, Ustaz Alwi yang sungguh bersahaja dan tenang wajahnya serta Saudari Fatimah Syarha yang lembut tapi tegas petah bicaranya. Awesome!

SERUMPUN menbawakan tema "Melangitkan karya, Membumikan cinta'. Ya, karya dan tulisan itu ibarat harta yang tiada nilainya untuk ditukar ganti. Karya yang suci lagi murni datangnya dari bisikan hati yang benar-benar tulus ingin menggapai Redha Illahi. Dengan buku-buku yang dihasilkan, segala cinta dan kasih pasti akan dapat disebarkan dan diresapi ke dalam hati budiman-budiman yang membacanya. Sungguh indah cinta itu tersebar, segalanya dicurah dari hati untuk sampai ke hati. Pastinya sebaran itu adalah 'dakwah' untuk mengajak insan di luar sana ke arah mencari mati yang sempurna. Indah bukan?.

Mereka menyuntik semangat putra-putri untuk menulis, mereka berkongsi segala pengalaman dan rasa, mereka bercerita sehingga mampu menyebakkan jiwa. Dapat ku rasakan, liku hidup setiap penulis itu punya cerita masing-masing, yang mana tulisan mereka adalah kisah hidup mereka. Segalanya dicatat untuk pedoman generasi mendatang. Masih aku ingat, satu sahaja petua untuk mula menulis. "Ambil pena, dan tulis, tulis, tulis, dan teruskan menulis hingga akhirnya.." Senang rupanya, tetapi tidak semudah itu kan?.
Senang atau sukar, segalanya bergantung kepada diri, sama ada mahu atau tidak mahu. No excuse!

Maka, penulis atau bakal penulis di luar sana, mungkin masanya sudah tiba untuk lebih serius dalam berkarya, jadikan tulisan itu 'mahal nilainya'. Namun harus ingat, 'you are what are you write' dan 'segala yang ditulis itu, baik atau buruk akan kekal hingga akhirnya, walaupun jasadmu tiada lagi didunia ini' (pesanan-pesanan dari mereka). Moga, ingatan dan pesanan itu dalam menjadi landasan buat kita dalam berkarya. InsyaAllah.

'satu buku sebelum mati!' --> janji kami (para peserta) sebelum menamatkan seminar. Mampukah atau tertunaikah janji itu? Semoga Allah permudahkan. Dan, pastinya janji itu akan menjadi salah satu faktor untuk terus menekan 'keyboard' ini! ;) semoga bermanfaat.




---------------
.: pre-view KCB 1 & 2 yang menggamit rindu pada Cairo dan segala isinya..
.: nasyid Rabithah yang dialunkan dengan penuh syahdu telah menyebakkan dada, satu persatu wajah hadir menyapa mata..
.: one step is done! ;p

Wednesday, September 28, 2011

Write, again?

Assalamu'alaikum w.b.t.

Hye, and a very good evening!

Gosh! I'm tired. Really I am. Four hours ago I sat on this chair, in a very peaceful and colder library. Feeling like I wanna sleep here. ;)

Oh my, two important persons in my life are on YM..tee hee..

Got to go!

I miss my blog. Damn much. ^^

Sunday, September 18, 2011

First task

Assalamu'alaikum w.b.t.

Today is Sunday. Yes, its holiday. I am now at my brother's house near Sg. Besi. I came here because I feel so bored to stay in the Mahallah alone. All my roommates back to their home. I am happy to be here since I can freely on the net as much as I want :D and I want to take this chance to update my blog.

Last week, in the class with Mr. I (one of my teacher), he ask all the student to write a journal. He gave us a few topics to be choose, and I am prefer to write about
"If I were from a very poor family.."

I don't know why that topic catch my mind, but I feel so free and easy to imagine and write about it. Its about the difficulties in life, the hard and pain that I have to face as a girl in a very poor family. I imagine that, I was the eldest one, I have to help my mum to raise all my younger brothers and sisters. Waking up so early in the morning, then help mum to cook Nasi Dagang to be sold in weekend market. So malay story right? ^^ And also I wrote about my dreams, my goals in the future. I want to study hard and smart to achive all my aims. So spiritual and ambitious ;)

Well, while presenting that story in front of others, I feel a little bit nervous but still I can cope with that. I speak well to make sure everyone understand what I want to say. Alhamdulillah, I think I am better than myself before. Hopefully, I'll be more better in the future. ^^

I love my english class now, so many tasks, projects and presentation waiting for us. Alla about learning new things everyday and I enjoy learning. May Allah Ease everything to me along this journey. (^-^)

_______________________

*I want to improve my writing skills, please bear in mind that, maybe lots of grammar mistakes above ;p correct me if you don't mind ;)
*Pray for me :D

Saturday, September 17, 2011

my new me ;)

Assalamu'alaykum w.b.t.

Allahu Akbar, terasa lama sungguh tidak menulis di sini. Kekangan masa dan kesibukan betul-betul tidak mengizinkan untuk berkongsi cerita dan pengalaman, walaupun terlalu banyak perkara yang mahu diluahkan.

-28 Ramadhan 1432 H

______________________________

Today- Sg. Besi, 17 Sept 2011 - Saturday

A very short update i guess.

Hye everyone! currently i'm in IIUM, Gombak, doing my Pre-Sessional Class for English Language in CELPAD. Sungguh panjang cerita untuk sampai ke saat ini, kekangan masa dan ketiadaan minat untuk bercerita menyebabkan blog ini seakan mati. Tetapi, ketahuilah bahawa empunya blog masih bernyawa, bernafas dalam Redha Illahi. ALHAMDULILLAH, sepenuh hatiku bersyukur atas segala nikmat dan ujianNya.

Aku sekarang sebagai pelajar baru IIUM-Gombak. Aku sepatutnya berada di Kuantan mengikut course yang diminta iaitu Bachelor in Optometry, Kulliyyah of Allied Health. Namun, takdirnya aku perlu sementara hidup di Gombak, lantaran English yang tidak cukup kelayakan untuk terus ke Kuliyyah. Pada awalnya, aku sedikit tertekan dan rasa risau kerana perlu stay di main campus terlebih dahulu selama satu semester, tetapi aku menyedari akan faedah dan kepentingannya kelak. Sememangnya impian aku untuk cemerlang dan dapat kuasai English dengan lebih baik. So, this is my chance!

Overall..i feel so grateful to be an IIUM Student, after long way, from here to there, then come back again..i assume that nobody want to be 'thrown' like that..but, thats will be my precious story in future. Not everyone got chance, like as what i have. No matter how far, how hard this coming journey. I will try my best to face it. I want to be the best among the best! ;)

Well, masih belum berjumpa 'kawan' yang betul-betul 'kawan' di sini. Quite boring and feel lonely. But, masa masih ada untuk mencari seorang sahabat yang benar-benar dapat menjadi sahabat buat diri ini. I miss my old days in Cairo. We are like one family, even till now, this feeling still the same. I always miss them, and keep remember all the memories. Tidak keterlaluan aku katakan bahawa, mengingati mereka amat menyuntik semangat aku untuk meneruskan langkah ini. Moga Allah mudahkan segalanya buat mereka di sana. :)

Sudah 2 minggu hidup di Gombak..dan jalan seterusnya masih panjang. Semoga Allah permudahkan jalanku ini untuk mencapai kejayaan dunia dan akhirat. Insya Allah.

Sunday, June 5, 2011

5

saya tahu, perkataan 'rindu' itu sudah terlalu kerap disebut

tetapi walau apa pun...

saya tetap merasai akan sebuah rindu

dan, saya akur akan takdir yang menjadi Penentu..


......................................................

Fantasi ini seakan tidak mahu melepaskan aku pergi jauh..
Sentiasa membiarkan aku berlegar di dalam lingkarannya..

Aku kan terus..
Bernafas Dalam Doa..

.

Friday, April 22, 2011

'Sya' dalam hidup saya :)

Assalamu'alaykum w.b.t.


3 bulan yang lalu..

Mentari sungguh membahang pada hari ini. Suasana di Sekolah Memandu sesak dengan manusia (budak-budak?) yang datang untuk belajar memandu seterusnya mendapatkan lesen kenderaan sama ada lesen motosikal, kereta, lori dan sebagainya. Dan aku? Ya, pastinya aku salah seorang dari mereka. Terasa diri bagai kembali ke zaman lepasan spm gayanya~ hehe.

Tiba-tiba, aku ditakdirkan satu bengkel dengan seorang gadis yang comel. Perwatakannya semacam happy-go-lucky gitu. Ringkas dan kelihatan sempoi sekali. Macam sesuai untuk menjadi mangsa untuk borak-borak seketika~ ;p

Nak dijadikan cerita, namanya 'SYA'. Terus aku lekat panggil dia kak Sya, sebabnya dia tua sikit dari umur aku, dan seorang cikgu rupa-rupanya. [Dah boleh agak, hehe]. Sebenarnya, tatkala akak tu menyebut namanya 'sya', terus aku rasa nak tersenyum seorang diri. Sebabnya, nama 'sya' itu wujud dalam lipatan sejarah hidupku. Ce ce~ :D. Tetapi bukan hanya seorang sya, tapi ramai.....(4 je ;p)

.........................................

'Sya' pertama yang aku kenal adalah Nisya. Sejak dari MMP sudah menggelarkannya dengan nama itu. Di saat kawan-kawan lain memanggilnya Lyanna, tetapi aku tetap dengan panggilannya sya~..sehinggalah kami sama-sama ke Intec dan Cairo Universiti., panggilan itu kekal sehingga ramai yang rasa pelik ;). Tetapi, lama dah rasanya tidak borak-borak dengannya. Semoga dia baik-baik aje di sana bersama kawan-kawan yang lain. =)

'Sya' kedua adalah Sharifah. Pertemuan kami such as miracle gitu. Lokasinya di UTP,Perak time Educamp yang kononnya aku ni gatal nak g interview masuk course Mechanical Engineering ;p Haha. Terserempak cik Sya ni kat tangga nak naik asrama, dari jauh dia senyum je, seolah-olah kami dah lama kenal. Apa lagi, aku pun senyum la sama. Meleret-leret sehinggalah kami bertegur sapa menghulurkan salam perkenalan. Sempat bertukar-tukar no hp. Yang peliknya setelah itu langsung tak nampak mukanya di Educamp 3 hari itu (kalau x silap), dan lastly jumpa kembali dengannya di INTEC! satu group dalam Minggu suai kenal, dan sama-sama ke Cairo University. Indah betul aturan Tuhan. Sekarang sya dan kawan-kawan agaknya sedang busy sambut baby-baby kat hospital kot~ [yeke? ;p hehe]

'Sya' ketiga aku adalah roomate merangkap housemate semasa di Intec! Bilik..(eh, tak ingat number bilik..macam 4 depannya) Cemara. Namanya Syafaf. Terus lekat panggil sya. Aku masih ingat dia hadiahkan sepasang stokin kartun warna pink masa befday aku time tu. Comel betul. Kami juga sama-sama ke Cairo. Jarang bertemu dengan dia setelah itu sebab sudah berlainan rumah. Walaupun begitu, ukhuwah yang pernah terjalin tidak akan padam, semoga dapat bersua lagi nanti. InsyaAllah!

The last 'sya' is Syazana. Housemate ketika tahun ke 4 berada di Cairo. Bila ingat kat dia, pasti teringat semasa malam terakhir di airport dulu. Sebak yang teramat semasa memeluknya. isk. (alamak! pedih mata da). Dia sangat baik dan comel. Aku harap, hidupnya sentiasa ceria dan bahagia di sana. Kteah rindu sya, of cors :)

.........................

Oh, bercerita tentang mereka mengundang sebak di dada~ Yes, kawan-kawan yang amat aku rindui, sesungguhnya aku rindu kalian. Bukan hanya yang disebut di atas, tetapi semuaaa..yang pernah aku kenal, aku salami, aku peluk..dan yang pernah aku menangis , ketawa bersama..

Semoga Kalian baik-baik sahaja di sana..

Love u all!~


Tuesday, April 19, 2011

Change, again!

Assalamu'alaykum w.b.t.

Oh. Penatnya. Sungguh penat menunaikan segala amanah yang terpundak. Peristiwa 'jatuh' sejurus setelah selesai mesyuarat tempoh hari sungguh membuat aku berfikir panjang akan keadaan kesihatan yang tidak berapa baik. Badan menghantar signal tersendiri untuk tuannya reti berehat seketika. Semoga kekuatan terus melingkari hidup hari-hariku yang semakin lama semakin berwarna warni..

Bila menyingkap kembali tulisan-tulisan lama di 'alam' ini, membuat aku senyum sendiri. Apalah agaknya detik hati mereka-mereka yang pernah mengunjungi blog ini. Blog penuh 'kesedihan dan ratapan', mungkin? Isk.isk. Tidak habis-habis bercerita tentang 'susah,perit, payah etc'. Malu sendiri rasanya, seolah-olah hidup ini tiada apa nikmatnya. Oh ho, tidak begitu. Cuma setiap kali rasa 'tidak ok', selalunya laju sahaja jari ini menari-nari. Mungkin inilah salah satu cara dari mengelakkan segala tekanan dari berlarutan. Dan, ini cara aku. Alhamdulillah, walau tidak bisa melenyapkan semua, sedikit walau sebesar zarah pun jadilah~ ;)

Terasa seronok pula malam ini bermain-main tukar 'wajah' blog. Kelihatan ok je, tetapi biasalah mata sendiri kadang-kadang lain dengan mata orang. So, macam mana ye? Ok tak perubahan yang dibuat ini? [hehe..bajet ada yang jawab~]. Teringat pula dahulu aku ada 'sifu blog'. Tetapi sekarang agak susah nak kacau-kacau selalu sebabnya masa kami tidak sama, aku tidur dia jaga, dia tidur aku jaga ;p Komenlah ye awak kalau baca post nih. hee. hee. :D

Hari ini sememangnya penat. Kerja sentiasa ada dan mesyuarat yang entah bila akan ada mesyuarat terakhir untuk aku! Namun, jauh di sudut hati ini, aku sayang akan rutin hidup sekarang dan pastinya ia akan menjadi salah satu memori yang melangkapkan sejarah hidup sang hamba.

Segala puji bagiMu Ya Allah atas segala nikmat dan ujian.! :)

Hasil kerja yang tidak seberapa, yang dibuat malam sebelum program! Fuh~

video

Friday, April 15, 2011

Yang ku panggil kasih
Ku kenang selalu
Riuh atau sepi
Rinduku padamu

Dalam kesibukan
Dalam kelapangan
Tiada ku lekang
Ingatan yang suci

Tertumpu mendambakan
Disatukan denganmu

Di hari yang indah
Ku yakin berlaku
Kita bertemu di jambatan kasih
Setelah dipisah lama

Di hari yang indah
Tiada sedetik
Akan terlewat mahupun tercepat
Kutatap wajahmu duhai kekasihku

Garisan pemula
Jauh kutinggalkan
Semangat ku sama
Mencapai impian

Kau ku panggil kasih
Dulu dan selamanya
Tidakkan berubah
Perasaan ini


Ku Yakin Berlaku
Aidil

***
i just..love this song~

Tuesday, April 12, 2011

Garisan Pemula

6.10 PM. Masa untuk pulang ke rumah!

Turn off semua benda yang 'hidup' di dalam pejabat dan mengemas ala kadar alat tulis, kertas, sticky notes yang berselerakan di atas meja, itulah rutin sebelum meninggalkan 'kabin' dingin ini. 'The Office' ;)

--------------------
Sejak bekerja di sebuah NGO bernama Sekretariat Misi Cakna Palestin, Kota Bharu, di sanalah hampir seluruh masa siang dihabiskan. Aku pun tidak pasti apakah nama sebenar jawatan diri ini, cuma kerja yang aku perlu lakukan adalah sebagaimana kerja-kerja am pejabat. Namun memandangkan kekurangan kakitangan, maka segala jenis kerja kecil mahupun besar perlu diuruskan oleh diri ini. Sememangnya dengan masa yang terhad dan pengalaman yang tidak seberapa , pekerjaan ini terkadang mengundang tekanan yang amat.

Seawal berstatus pekerja baru dahulu, sejujurnya aku memang 'blur' dengan pengurusan tentang hal-hal pentadbiran. Ya lah, memang berbeza 100% dengan medical punya term kot. -_- . Berkaitan hal-hal kewangan lagi lah kucar-kacir. Sungguh sadis. 2 bulan pertama yang perit sebenarnya sehingga tidak mampu hendak bercerita di alam ini. Dengan pelbagai program, paperworks, minutes, budget yang perlu diselesaikan, ditambah pula 'desakan' dan 'permintaan' dari mereka-mereka yang di atas amat menguji ketahanan jiwa ini untuk terus bekerja. Tapi, susah itu sudah lumrah dan penat itu harus ditelan demi tidak membazir masa 'bercuti' ini begitu sahaja. Setelah 4 bulan lebih, alhamdulillah, segalanya makin baik walaupun pressure always around. ^_^ Bila fikirkan kembali, sesungguhnya aku sedang melalui sebuah proses pembelajaran yang tidak terlintas di benak ini untuk mempelajarinya sebelum ini. Menarik.

Ilmu baru, sahabat baru dan ujian baru yang semakin mencabar sekeping hati. Mujur juga hati ini sudah diajar sejak dahulu, semoga ia semakin kebal dan mampu untuk terus bertahan menempis segala cobaan hidup. Moga Allah terus kuatkan.

Indah perjalanan hidup ini seandainya segalanya dilihat pada apa yang tersirat. Segalanya datang tanpa diundang, dan aku amat menghargai proses kehidupan yang semakin lama semakin menguatkan keyakinanku untuk terus menuju ke puncak. Kehidupan yang memaksa untuk aku lebih berdikari, mungkin lebih matang i-don't-know, but i hope so. heh. Kehidupan yang membuat aku lebih menghargai nikmat dari Dia, yang Maha Pemurah. :)

Aku sedang menjadi pelajar ilmu kehidupan di alam baru, dan aku sedang menanti untuk menjadi pelajar di 'sana', yang mudah-mudahan segalanya lancar dan dipermudahkanNya. Ameen.

---------------------

Pulang dari HAMKA 11, yang berjaya menyirami jiwa ini dengan semangat perjuangan dari ayahanda Tok Guru, melihat wajahnya terasa hangat di hujung mata, air mata hampir menitis! Ya Allah, himpunkanlah aku bersama pejuang-pejuang Islam yang menjadi rantai perjuangan KekasihMu..Rasulullah s.w.t.

Dan kini, aku semakin yakin.


Thursday, March 31, 2011

IMY

i MisS yOu...

Rindu mahu menulis..

Rindu mahu melompat-lompat bacaan dari blog ke blog..

Rindu..Cairo, dan segala isinya..

--------

Kelmarin bermandi hujan, ada gotong royong mengemas pejabat. Terpaksa dengan selambanya berlagak bagai kaum adam yang gagah perkasa, padahal badan sudah lembik semacam. Terpaksa meredah hujan yang lebat, kerana segalany sudah aku sanggupi. Terpaksa mengerah otak berfikir penyelesaian kepada setiap jalan buntu yang dihadapi. Aku memang degil. Mahu buktikan aku juga boleh buat sebagaimana yang diarahkan. Aku bukan seorang yang mencipta alasan. Aku tidak akan membiarkan mereka memandang rendah padaku. Ya, aku juga hebat!

Namun, aku hanya insan. Hari ini satu badan lenguh lumpuh. Badan panas tetapi terasa sejuk menggigil. But, who cares...

I will do my task as much as i can, i will do it, with myself..as long as, aku tidak menyusahkan sesiapa..

mode : waiting for the good news!

Friday, March 4, 2011

i'm officially happy!

Allahu Akbar. Maha Suci Engkau Ya Allah. Segala Puji Hanya untukMu.
ALHAMDULILLAH.............=)

setiap air mata diringi senyuman,
setiap dukacita diiringi sukacita,
setiap kegagalan diringi kejayaan,

Berita itu masih samar, tiada bukti dihadapanku, syukur padaMu Ya Allah..

'Masa depanmu bersinar kembali. Never Give Up!'
-pu

Moga cepat surat itu tiba!

Saturday, February 19, 2011

kasih dan kasihan

Dia masih kecil, kesian dia. Dia sakit. Setiap kali melihatnya menangis rasa sungguh menjerat jiwa ini. Mesti dia sedang sakit. Orang tua-tua kata, jika bayi jatuh Malaikat akan sambut. Moga-moga begitu. Tetapi hari ini bahunya membengkak. Oh Tuhan, mungkinkah ada kesan pada dalamannya. Sungguh, aku kasih, kasihan teramat padanya. Bayi itu masih kecil. MOga cepat dia sihat. Moga dia kembali aktif.

---------
Dia sudah remaja, semakin meningkat remaja. Dia mahu pulang ke pangkuan atuk dan nenek di kampung. Mungkin dia tidak serasi di sana. Negara orang yang dia sukar untuk menyesuaikan diri. Sungguh, aku faham keadaannya. Dia kelihatan tenang sekali. "rindu ummi tidak?" dia jawab. "tak tahu.." ada rasa sendu dihujung suaranya.

Saat aku melawatnya di asrama. Tidak tertahan rasa sebak di dada. Kasihan anak itu. Dia hanya diam, merenung jauh. Kelihatan tidak begitu gembira. Sunyi. Sepi. Aku bertekad, aku akan menyayanginya setulus hatiku. Semoga dia tidak akan merasai kehilangan 'darah dagingnya'

-----------------

Luluh hati melihat panorama hidup. Tetapi, adakah aku hanya mampu untuk melihat?
mesti buat sesuatu! mereka adalah sinar hidup aku.

Tuesday, February 15, 2011

Sudah hampir 4 bulan..



uwaaaaaaaaa..................

kalaulah boleh menangis dan meraung sepertinya si comel di atas, pasti lega bukan?
erm..lega ke? makin habis tenaga ada lah. hehe.

"Tolonglah. tolong sangat-sangat. Janganlah kamu berputus asa, saya tahu, kamu amat terseksa jiwa dan raga, kamu terlalu banyak menahan pedih di hati dengan segala yang telah berlalu, kamu telah banyak menelan segala kata-kata mereka. Senyumlah, kerana hanya kamu ngerti segalanya, bukan salah kamu, bukan salah mereka, cuma, takdir kamu belum tiba. Bersabarlah, sedikit sahaja lagi. Bagaikan, kamu sedang melalui sebuah padang pasir yang kamu sendiri tidak kelihatan di manakah akhirnya akan ketemu setitis air. Dahaganya bukan kepalang, penatnya hanya Allah Yang Tahu. Percayalah dan yakinlah, pengakhirannya ada, sama ada kamu mati dalam sebuah perjuangan mahupun akhirnya berjaya mendapatkan titisan air itu, segalanya Allah Nilai, segalanya Allah Catat sebagai catatan hidupmu.."


p/s: 4 bulan bukan umur si comel itu, tetapi 4 bulan aku yang sedang berjuang untuk menjadi penuntut ilmu!

Saturday, January 22, 2011

gila kerja

Assalamu'alaikum w.b.t.

Well, today is holiday :D, betapa bahagianya terasa cuti itu kerana hari-hari sebelum ini amat meletihkan lagi memenatkan!. Begitulah rutin harian setelah bergelar seorang pekerja, baru terasa sesungguhnya mencari rezeki itu penat, dan sesungguhnya juga berada di kalangan mereka-mereka yang baru sangat mencabar kewarasan akal dan kecekalan hati. Bermacam kerenah dan jenis manusia yang dijumpai terkadang membuat diri terasa begitu tersepit lagi tertekan.

Apa pun, semoga segala yang berlaku itulah yang terbaik buat diri, kerana sememangnya diri ini masih mahu untuk terus belajar dan diajar akan ilmu sebuah kehidupan. Alhamdulillah, walau duga itu perit tetapi 'bahagia' itu tetap ada demi memikirkan masa ini tidaklah terlalu membazir begitu sahaja.

Pada minggu lepas,aku sempat berjumpa dengan seorang kaunselor. My first time menghadapi sesi berbincang dan bercerita tentang kehidupan yang lalu. Beberapa hari sebelum itu terfikir juga, mampukah aku ingat kembali segala 'keperitan' itu. Terus pula fikiran melayang jauh, mengimbas satu persatu tekanan yang bertandang pada ketika itu. Dan, demi sahaja aku bercerita dan berkongsi, perasaan itu hadir lagi, perasaan penuh dengan kesedihan dan kekecewaan sehingga hampir sahaja aku menangis dalam bicaraku. Tempoh pemulihan sejak pulang dahulu belum sepenuhnya sembuh rupanya. Segalanya bagaikan semalam.

'Interview' di Kuantan. Aku telah melakukan yang terbaik demi memikirkan itulah satu-satunya peluang terbaik aku. Namun, segalanya aku serahkan pada Dia Yang Satu, kerana Dia lebih tahu apa yang terbaik untukku. Bagi aku, sesi interview itu sangat menguji diri, betapa sukarnya insan yang pernah mengalami kegagalan itu untuk mendapat kepercayaan dari 'mereka-mereka' yang berada di atas. Memang sukar. Segalanya diselidik, segalanya di 'test', dan segalanya ditanya dengan begitu terperinci. Dan, ia telah 'memenatkan jiwaku'.

Biarlah, tunggu sahaja keputusannya. Bersiap sedia untuk menerima dan meredhai. Sekarang, fokus kepada usaha seterusnya dan sibukkan diri dengan bekerja. Ya, sibuk itu sangat menjadi kegilaanku sekarang, kerana jika aku tidak sibuk, fikiranku akan sibuk melayang ke masa lampau yang menyakitkan. Hanya seketika hati berbunga mengingati mereka-mereka yang aku rindu, namun..rindu itu juga teramat seksa, bukan?.

Hari-hari cuti begini, terasa pula sunyi.

Wednesday, January 12, 2011

kehebatan cinta

'love is in the air..'

Cinta itu apa ya? Seandainya mahu ku beli sebuah cinta, berapakah harga dan nilainya?

Sering manusia mempersoalkan akan nilai sebuah cinta, tetapi tidak pula mereka menghargai apabila cinta itu datang menyerah diri. Buka mata, buka hati. Ini bukan persoalan tentang cinta si romeo dan juliet. Tetapi ia lebih hebat dari itu!

Ya, tidak dinafikan lagi setiap hati mendambakan cinta sebagai mana Adam menyintai Hawanya dan Zulaikha jatuh cinta kepada si tampan Yusof. Ketepikan soal cinta itu kerana masanya untuk diri ini belum tiba. Yang aku ingin bicara adalah cinta antara aku dan dia. Dia itu sahabatku, pernah aku bertekad dalam hati aku tidak akan menyakitinya walau sedikit. Akan aku pastikan segala yang baik-baik hanya untuk dia. Walaupun tika itu aku tidak mampu berbuat apa-apa untuk membuat dia tersenyum, namun jauh dalam hatiku, kesukaran yang ditanggungnya dapat aku rasa.

Jarak memisahkan kami, namun dalam hati cinta tetap mekar berbunga. Seolah-olah, berjauhan itu semakin memarakkan rasa kasih dan sayang. Aku tidak tahu, adakah dia juga begitu padaku? tetapi itu tidak penting, asalkan kasihku padanya setulus hati. Kami sama tetapi berbeza. Kami serupa tetapi tidak sama. Bila sunyi menyapa hati, aku pasti terkenangkan satu memori lalu yang tidak akan padam. Terima kasih Tuhanku kerana menemukan kami, terlalu banyak aku belajar darinya, dan moga-moga perkenalannya denganku besar manfaatnya pada diri aku dan dia.

Hebatnya cinta, lebih hebat lagi Pemilik Segala Cinta. Kerana hebatnya cinta, penderitaannya aku rasa perit, riangnya ku rasa bahagia. Nampak seperti 'bombastik' tetapi itulah cinta!. Semoga dengan cinta ini dapat kita bersama selamanya di Syurga Hakiki. Ameen. =)

p/s : dia itu..seseorang yang jauh..mungkinkah dia itu kamu, yang sentiasa diam membisu?

Tuesday, January 4, 2011

mood mahu ceriakan hati

Saya dalam dilema sekarang. Saya tidak tahu apakah keputusan yang terbaik sepatutnya saya buat. Susahnya la kan kerana tiada teman untuk berkongsi perasaan dan pendapat. Terasa hidup tidak bergerak ke hadapan, hanya statik pada satu tempat sahaja.

Kalau dahulu, saya suka borak dengan seorang budak kecil. Pada saya, dia seorang yang jujur dan amat suka bertindak balas dengan persoalan dan perbualan kami. Tetapi, saya pula jenisnya diam saja. Kena ada orang 'stimulate' saya berbual baru la bising ;p. Kalau nak tahu, dia selalu marah bila saya cakap dia 'lawak' atau lucu. Tapi, sungguh kalau dengar apa-apa jawapannya mesti rasa kagum kejap then ada unsur-unsur menggelikan hati. ~_^

Kadang-kadang pula saya suka bergosip dengan kawan saya yang sorang ini. Kalau bab-bab gosip ni memang dengan beliau sorang je la can go. Macam memahami gitu. ;p. Kalau dah mula borak dengan dia, susah nak stop, hik-hik. Rindunya nak borak-borak bisu~

Ok, berbalik kepada dilema saya sebentar tadi, saya sedang keliru untuk memilih apa yang patut saya buat sementara menunggu dapat sambung belajar. Sebenarnya..........

[sam kacau di ym...gosip2 dengan beliau dengan jayanya~ yeah!]

.........feeling good~............

thanks sam :D

eh.eh..meena pun muncul..wah~ :D

idea dah hilang..^_^

Esok, moga Allah mudahkan urusan saya dan kamu, kamu semua =)

Sunday, January 2, 2011

baik-baik sayang

Sebenarnya, azam tahun baru saya adalah cuba untuk tidak mudah-mudah menangis. Cuba untuk jadi lebih tenang dan kuat untuk hadapi hari mendatang. Cuba untuk bertegas dengan perasaan yang boleh membunuh semangat dalam diri. Cuba untuk membina kejayaan yang bermakna dengan menggunakan segala kelebihan yang ada. Dan, banyak lagi cuba-cuba yang lain.

Tetapi..pada hari kedua ini di tahun baru. Air mata sudah berderai. Oh perasaan, mengapa sungguh mudah kau terusik ?


~~~~~~

Aku tak ingin kau menangis bersedih
Sudahi air mata darimu
Yang aku ingin arti hadir diriku
Kan menghapus dukamu sayang

Karna bagiku kau kehormatanku

Dengarkan dengakan aku

Hanya satu pintaku untukmu dan hidupku

Baik baik sayang ada aku untukmu
Hanya satu pintaku disiang dan malammu
Baik baik sayang karna aku untukmu

Semua keinginan akan aku lakukan

Sekuat semampuku sayang
Karna bagiku kau kehormatanku
Dengarkan dengakan aku

-Baik baik sayang-
-Wali Band-


Saturday, January 1, 2011

Hidup Baru

2 0 1 0

Sudah ditakdirkan, angka itu menjadi satu sejarah tersendiri buat diri. Di dalamnya penuh dengan pelbagai peristiwa yang mengundang sejuta rasa yang berbeza. Mungkin, boleh aku katakan ia merupakan tahun yang penuh dengan memori yang tidak akan aku lupakan. Sejujurnya, tiada apa yang dapat dibanggakan. Ia hanya penuh dengan ilmu dan pengalaman, yang tiada nilai bayarannya.

Kebahagiaan dalam perpisahan
Tahun yang menyaksikan perpisahan dengan kesayanganku.

Pertama,
Medic. Ya, aku begitu menyayangi ilmu yang satu ini. Dari awal perkenalanku dengannya, aku begitu teruja dan bersemangat. Aku cuba memikat hatinya supaya kami saling sayang-menyayangi. Hebat sungguh ujian dan halangan untuk kami dapat bersatu sehingga aku hampir-hampir putus asa untuk mendapatkan cintanya. Mungkin, kasih sayangku tidak cukup, mungkin cintaku tidak sampai ke hatinya, mungkin juga, sememangnya aku tidak layak untuknya. Tanggal 2 Nov 2010, aku melafazkan perpisahan dengannya dengan hati yang remuk. Kerana, tiada lagi jalan untuk kami bersatu. Yang ada, hanya tinggal kenangan.

Kedua,
Cairo. Dahulu, tidak pernah aku bermimpi untuk hidup di bumi yang satu ini. Bumi yang mengajar aku seribu satu ilmu tentang sebuah kehidupan. Bumi yang menemukan aku dengan insan-insan yang berjiwa besar. Di dalamnya mengalir Nil yang indah. Walau tiada indah pada pandangan biasa, cukuplah indah pada mata hati. Yang pasti, cereka di dalamnya tidak bisa diterjemah dengan kata. Mungkin aku terlalu banyak menyakitimu sehingga kau tidak lagi mahu menerima derap kakiku. Selamat tinggal Cairo.

Ketiga,
Gen6. Namamu itu sangat memberi impak dalam hatiku. Bertuahnya aku kerana ditakdirkan bertemu denganmu. Di dalamnya terasa persaudaraan itu manis. Bersamanya membuat segala duka terusir pergi. Kadang-kadang, aku takut untuk mengimbas kenangan lampau. Kerana, di dalamnya ada kamu, yang bisa membuat genangan air mata ini pecah. Semoga, ini bukan perpisahan yang terakhir.

------------

2 0 1 1

Hanya satu pintaku, walau apa pun yang mendatang, jangan Kau coba aku mengatasi batas sanggup dan mampuku. Kehidupan yang baru ini betul-betul menduga sekeping hati. Semoga segalaNya Allah Redha..